Re: [影片] 不想看香港消息的請別進來!!會被閃死!

看板X-Japan作者 (牛油)時間15年前 (2009/01/18 22:22), 編輯推噓6(602)
留言8則, 6人參與, 最新討論串2/2 (看更多)
閒來沒事做,有人想看就翻了 ()內是翻譯 沒有()是我認為不需翻譯 =====正文開始==== 日本殿堂級組合X-Japan黎到香港果度開show (日本殿堂級組合X-Japan來到香港這裡開show) 見到現場好多人打扮得非常特別 更加有好多染左紅色o既頭 (而且有很多人更把頭髮染成紅色) 如果熟識佢既o既都知道佢地係為左紀念已故結他手Hide (如果熟識他們的人都會知道他們是為了紀念已故結他手Hide) ﹝鏡頭移到幾位cosplayer身上﹞ 一見到呢d visaul rock o既造型就知道佢地係日本視覺系搖滾天團X-Japan o既忠實fans (一看到這些visaul rock 的造型就知道他們是日本視覺系搖滾天團X-Japan的中實fans 呢一隊元祖級 o既樂隊首度黎香港開show (這隊元祖級的樂隊首度來香港開show) 舉行一連兩場演唱會 fans當然陷入瘋狂狀態啦 但係就發生左一段小插曲呀 (但是發生了一段小插曲) 就係有台灣fans抗議X-Japan o既台灣站演出再度延期 (就是有台灣fans抗議X-Japan的台灣站演出再度延期) 但係唔緊要丫 (但是不要緊) 黎香港睇show咪一樣咁開心 (來香港看show也一樣開心) 大家一齊盡情大叫X啦 ﹝演唱會片段﹞ X-Japan 真係勁錫香港fans (X-Japan 真的非常疼愛香港fans) 如果唔係點會簡香港作為亞洲巡迴演唱會o既第一站丫 (如果不是這樣怎會選擇香港作為亞洲巡迴演唱會的第一站) 主音Toshi重為左香港o既歌迷苦練廣東話添 (主音Toshi還為了香港的歌迷苦練廣東話) ﹝Weekend後﹞ X-Japan事先張揚話係香港一定會拼死演出 (X-Japan事先張揚說在香港一定會拼死演出) 兼且帶埋私人醫生同埋氧氣罩傍身 (並且帶同私人醫生和氧氣罩以備不時之需) 今晚佢地唱到興起 (今晚他們唱到興起 [興起需要翻譯的嗎? 囧]) 團長Yoshiki重大肆破壞添 (團長Yoshiki更加大肆破壞) 團長Yoshiki重掟水蹲 (團長Yoshiki還丟水瓶) 真係攞命搏 (真的不顧生命) 不過呢, 下次就唔好啦 (不過下次就不要這樣了) 因為實在太過危險 都係唱返首代表作比fans定下經啦 (還是唱首代表作讓fans安心吧) ﹝x後﹞ 黎到encore時間 (來到encore時間) Toshi再度發揮語言天份冧fans (Toshi再度發揮語言天份討fans喜歡) ﹝tears 後﹞ X-Japan重帶左一位相信係所有fans都好掛住o既隊員同大家見面呀 (X-Japan還帶了一位相信是所有fans都非常掛念的隊員和大家見面) 佢就係已故結他手Hide啦 (他就是已故結他手Hide) 雖然X-Japan佢地無講任何說話 (雖然X-Japan他們無講任何說話) 但係一切盡在不言中啦 (但是一切盡在不言中) ====完==== 雖然用著一樣的中文字,不過一些俚語的翻譯還真的不簡單 歡迎推文指證 另外再附上兩段新聞片段 http://tw.youtube.com/watch?v=JzUiFuiMYRk&feature=related http://tw.youtube.com/watch?v=XL3JMsH40F8 -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc) ◆ From: 58.152.167.176

01/18 22:34, , 1F
名子都拼錯= =

01/18 22:42, , 2F
水蹲...應該是指水瓶,那句應該說是 團長還擲水瓶呢!

01/18 22:42, , 3F
我看畫面 我會這樣翻譯!!
抱歉..因為我是香港人, 思考也是用廣東話, 一時沒留意就直接複製貼上了

01/18 23:31, , 4F
誰是Yoshiky=口= 是說這記者的語氣讓人很不舒服
打錯啦(抱頭) 我一直在打這文章也覺得有點問題了.... ※ 編輯: cetong 來自: 58.152.167.176 (01/18 23:48)

01/19 03:33, , 5F
再推

01/19 09:32, , 6F
翻譯辛苦了

01/21 17:12, , 7F
翻譯辛苦了 推推~

01/24 21:00, , 8F
翻譯辛苦了!!