Re: [公告] 關於出入境證

看板NTUHKMSA作者時間17年前 (2007/01/14 05:41), 編輯推噓7(703)
留言10則, 7人參與, 最新討論串3/11 (看更多)
大四或以上ge學長姐們可能因為畢業回港澳 收到紙當然唔成問題... 但如果僑大...才剛大三... 咁...下次咪又要搞過...囧 又再400...?一整個爽字 400可能只係夠食一餐 但無啦啦要俾多400...仲爽 但又唔知點解...我自己去入出境局整 佢就幫我整左本"新簿",都係400姐...多次使用 我呢d窮學生又可以留多400食多餐好小小ga la 【 在 rainbow (無聊…直迫你!!) 的大作中提到: 】 : 【 在 tksteven (台北的天空) 的大作中提到: 】 : : 學弟麻煩你要去問清楚手續費係未一樣(一張紙同一本野差好多) : : 同埋紙製個一張係未可以好似簿製既多次使用, 定係用完一次就要重新申請過, : : 想必紙製都唔妨有位蓋噤多章, 除非出入境唔再需要蓋章 >.< : : 因為噤樣意味可能下年學長姐又要申請簿式既, 到時又唔只比200 : : 所以麻煩你回答一下~ : 紙製的只是一次性的,下次出入境都要填一次申請表。촊: 記憶中不論是加簽、新發簿製、再發簿製、再發紙製, : 只要是港澳人士申請出入境証許可証都是一律400元正。 : 大部大四的同學這次的寒假可能是最後一次以出入境証回港澳, : 所以用紙製來講,其實已經可以,或者更慳紙,辦理手續會快少少。 : 因為大四畢業回港澳...是以畢業出境的方式。 : 除非是要讀研究所/延畢,事先有跟他們說以簿製, : 否則通常大四都是紙製的。 -- ※ 來源:‧友情天地 friend.pine.ncu.edu.tw‧[FROM: goldust.m5.ntu.edu.t]

01/14 06:54, , 1F
畢業出境就唔洗用出入境證嗎??? 無證點過關..?

01/14 07:49, , 2F
冇記得的話,畢業出境另外有畢業出境ge手段,要唔要用到

01/14 07:51, , 3F
哥個簿我就唔知la

01/14 07:52, , 4F
冇記錯的話...上面打錯...拍謝

01/14 09:15, , 5F
每次出境都要比四百蚊,所以果四百係唔會白比

01/14 12:19, , 6F
樓上是正解

01/14 12:45, , 7F
正解.....有了解事情^^