[吹水] 笑談廣東話解釋 part 2~4 11~40集

看板HKMCantonese作者 (逍遙公子)時間18年前 (2005/12/03 21:48), 編輯推噓4(400)
留言4則, 4人參與, 最新討論串1/2 (看更多)
抱歉,在下最近真的很忙很忙,所以拖了那麼久 各位如果覺得有用的話推個文以示支持吧 內容有小改一下 11 信唔信我郁你丫? 信不信我揍你? 郁=揍 12 我識你老鼠 對不認識的人說的,意即:我都不認識你,只是這個說法很不禮貌而已 禮貌一點可以問人:唔好意思,你係邊位呀?or直接一點:我唔識你喎. 13 你讀屎片o架 罵人沒讀過書,或書唸不好 以前常為媽媽罵子女時說的粗話 屎片=尿布 14 真係慶過火屎 為非常生氣之意,慶=熱(借喻為生氣),火屎=炭灰 慶一般只會形容體溫較高or借喻生氣 如果要說物件溫度高的話可以說"辣3"or直接用"熱" 15 你唔好扮晒蟹喎 你不要在那邊裝傻,扮=裝 16 你係唔係痴總掣 形容人"痴線" 另外一個講法為你係唔係short o架 short=short circuit 17 你唔好嘰嘰凸凸下呀 你不要廢話那麼多 你係咪痴線o架 你是不是神經病的 18 真係比你吹漲呀 真的給你氣死 19 我唔發火你當我病貓 告訴別人自己不是好欺負的 20 食懵你呀 你發甚麼神經呀? 21 巴屎閉 一般講法為"巴閉",意即"了不起" 若要加強語氣可以說:巴x閉 好巴閉 好鬼巴閉 好x巴閉 懶巴閉=自以為了不起 22 正一屎忽鬼 形容人很麻煩 這集內容亂講的居多 23 你同我收爹呀 叫人"shut up" 你給我閉嘴 收爹=收口 24 你嚇鬼呀 人家想嚇你,你又沒被嚇到時說 25 你都弗弗地o既 弗弗地=癲癲地 形容人瘋瘋癲癲 26 幾大就幾大,沙蟹就沙蟹 讓自己壯膽的話,另外還可以說:有去冇回,殺佢老母 27 真係勁抽呀 真的厲害到不行,勁=犀利=利害 28 真係靚爆鏡 真是漂亮到不行 題外話,同樣的句型用以加強形容詞的有:型到震,索到漏,堅過石堅... 29 你唔好阿吱阿左呀下 請又煩又吵的人"收爹"時說的話 30 正一豬dum 兜 形容人蠢得像豬一樣,簡單一點可以直接罵人"豬兜" 31 你真係好眉好貌生沙蚤呀 形容人"人面獸心"or"金玉其表" 32 正一阿茂整餅呀 形容人"多舊魚",意即"多餘" 33 信唔信我郁你丫? (11集不就講過了嗎?) 34 你唔係流馬尿下嘛 你不會在哭吧. 流馬尿=流淚 35 我睇下你有咩把炮 讓我看看你有甚麼那麼厲害 把炮=巴閉 大部份人講時會加"咁"字:我睇下你有咩咁把炮先? 36 你唔係做嫁兩下嘛 形容多管閒事的人,也可以形容把所有事"子貝"上身 37 我打鑊金你丫? 小心我打死你 38 堅定流o架 真的假的 堅=真,流=假 39 有咩留返拜山先講喇 也是叫人"收爹"的話,拜山=拜祖先(清明時) 40 你唔好阻住個地球轉喇 被人妨礙著or被人擋路時說 -- 長相思兮長相憶,   短相思兮無窮極, 早知如此絆人心, 還如當初不相識. -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc) ◆ From: 59.115.161.29

12/03 22:43, , 1F
先大大地推一下!!

12/03 23:40, , 2F
唔該 !!
※ 編輯: wongjim 來自: 59.115.160.127 (12/05 11:24)

12/05 14:25, , 3F
推~

12/08 08:19, , 4F
多謝晒