[心得] 2014年唯一睇完之寒山潛龍心得

看板HK-drama作者 (阿爾法半人馬座)時間9年前 (2015/02/15 14:32), 9年前編輯推噓12(12012)
留言24則, 11人參與, 最新討論串1/1
雖然心得有點遲,但是寒山潛龍真的很好看。 由於我2013年尾去了澳洲讀書, 唔可能似以前在香港時天天打開電視就可以看TVB, 所以上年唯一一部看完的TVB劇就是寒山潛龍。 以下有各種劇情和結局雷,可能影響觀看興趣 ,而且有大量廣東話用語,因為係港劇板,所以大家都應該了解意思。 如果有不了解廣東話用語的板友請見諒。 整個故事主軸是以宋代時的皇上直屬機關天璣府(動物園)發展, 分別有太陽太陰兩閣。太陰閣以佘百年為首, 而太陽閣一直群龍無首,因為逃犯仇虎的關係, 令到十年前離開天璣府的朱長勝重出江湖, 同天璣府校尉馬川芎、牛大力和楊卯一起(組成動物偵探團)破奇案,保家國。 基本上寒山潛龍的主線主要有三條: 1. 朱長勝、桃花和魅娘的三角關係 2. 以馬川芎為中心的N角戀 3. 皇室關係和宋金兩國的對決 雖然是有三條主線,但係三條主線之間又互有關連。 其實朱長勝條線有好多地方都十分勉強,例如明明十年都無懷孕, 但當有了身孕之很又不好好保護,去維修結果流產。 單單一次流產就之後不能再懷孕,就算係神醫馬川芎講的都不太令人信服。 本來仲有魅娘扮演桃花情節,但後來劇情提到魅娘很早知道桃花, 但卻一直嫉妒桃花單純卻有個好老公。雖然有好多為劇情而發生的情節, 但卻不影響呢條的觀賞性,朱長勝一直都係好老公,想用各種方法求桃花原諒, 但係我最唔滿意係桃花死左,只能講一句TVB發便當一d都唔手軟。 至於馬川芎的N角戀(前期)請看下圖 皇上 ↑(大誤~) 牛大力→楊卯→馬川芎←關超←熊十九 最後當然係牛大力同楊卯一對,熊十九同關超一對, 而穿窿就一直痴痴地守護同等待着皇上。(大誤) 牛大力同楊卯一直都有表現他們兩人最後會在一起, 而兩人的互動都好好笑。但係對於劇中為了安排兩人在一起 而講到牛大力曾經殺人有點錯愕,我其實唔係好接受到 TVB正派人物曾經殺死好人(無謂嘅堅持),除了呢part, 其他劇情都無大問題。另外楊卯超攻,搞到牛大力好受呀XDD。 相對於牛大力同楊卯,熊十九同關超就真係有d「格硬黎」(勉強), 我認為兩人關係其實係娘娘同觀音兵嘅關係。(唔識請問Google大神), 劇情中關超一直利用熊十九,而熊十九又死心蹋地鍾意關超。 從頭到尾其實唔係好睇到馬雲苓點解會接受熊十九, 跟本為左大團員結局而勉強係一齊。我明白馬川芎太強大好難有人配得上, 我感覺有點難為熊十九,就算洗白關超我都唔係好中意個角色。 馬川芎因為熟男魅力吸引楊卯同關超,但對於兩位女配可以話係毫無愛戀之情, 對於楊卯就係同事,對於關超就係親情 (所以我對於關超無好感因為利用馬雲苓呢個身份傷害好多人。)反而一心守護皇上, 利用各種方法去幫助皇上做好皇帝,就算皇上被神棍欺騙, 都冒險進諌皇上,兩人情誼令人動容。 這劇前半部份是破壞四皇叛變稱帝的計劃,後半部份是解決金國帶來種種威脅。 其實劇情我有d忘記了,好似係四皇叔覺得明明自己更有能力治理, 但皇位唔屬於自己,所以想起兵做反,咁當然就失敗左,被放逐到佛寺。 其實都無咩好講,只係張國強發生咩事,上年N多部劇都做反。 而劇情後半部份係金國想吞噬宋國,所以就利用臥底,而鳳南天就係其中之一, 但係我唔明點解鳳南天點解要咁用心培養朱長勝佢地,令到佢地有機會破壞金國陰謀。 之後鳳南天上位,除去朱長勝等人,但最後都比佢地破壞, 鳳南天用了幾十年的努力去想滅宋國,但當事敗的時候很快就放棄自殺, 好像有點快,有點白忙一場的感覺。 李詩韻所扮演的桃花和魅娘係劇中的一大亮點,單純為食嘅桃花真係賣萌無極限, 一心為夫的形象又十分討喜。令到我一看到魅娘,就好討厭她, 想桃花快點回來。(明明都係同一個人)後來桃花知道朱長勝同魅娘上床, 之後食麵崩潰果部分真係做得好。 最後桃花死的部分真係想對編劇講:「還我桃花!!!!!」咁樣虐朱長勝同觀眾。 至於魅娘,由於她九成時間都係反派,所以相對於桃花不太討喜。 但係又姣又狠的演出十分精彩。總之這兩個角色完全體現到李詩韻演技, 亦應該係她近年的代表作之一。 全劇第二個亮點當然係馬川芎,其實馬川芎真係一個強大嘅角色, 醫術同智慧超群,雖然係帶罪之身,但始終都係名門之後, 而且都一心支持同保護皇上,就算有時被皇上誤解,都無放棄過皇上。 就算明知有可能被捉拿,都利用地瓜俠的身份去維護正義。 而且又有柔情一面,有各種超然的哲理。雖然有d自戀,但又自戀得起, 「容我張狂」係劇中一大名言,難怪劇中有楊卯同關超為佢爭風呷醋。 其實我有d驚訝,因為被好多女人喜歡應該係男主角嘅福利,呢次竟然轉到男配。 另外,陳國邦做馬川芎真係做得好出色,雖然TVB獎項認受性就唔好提啦, 但佢無得到最佳男配角始終有d失望。 而熊十九係本劇的第三個亮點,其實我一開始看預告片的時候 一直以為熊十九係反派角色,到正劇的時候我仲一直認為佢會背叛朱長勝, 點知他從頭到尾一直都係正派角色。佢呢個角色完全體現到咩叫 兩脇插刀,幾次因為主角關係而有生命危險,但都無悔幫助主角。 同馬川芎一樣,「嚇到我心肝仔卜卜跳。」可以話係劇中名言。 另外,曹永廉超凍齡,完全睇唔出50歲呀。 另外,我之前沒有太仔細睇過林夏薇的演出, 但之前她比我的印象就係演技普普通通,但呢次演出楊卯唔錯, 再努力d應該可以除去堂妹之名。 最後結局部份真的有點意外同驚喜, 前期的反派四皇叔不但成為了拯救宋國的最大幫手,而且逆轉成為皇帝。 另外朱長勝重遇失憶的魅娘係有D老梗,但係估唔到魅娘變成了「桃花」,有點驚喜。 PS1 瑞樹銀號VS 瑞士銀行XDD PS2 李天翔(認字特警)又做衰人。 PS3 其實皇叔同太后個戀情好重口味呀!!!! PS4 皇上要去睇相蹼果時,個太監以為去睇活春宮,但係太監唔係切咗咩? 睇到都食唔到啦。 PS5我真係好喜歡皇上同穿窿呢對,忠犬下屬穿窿對廢柴皇上真係一條心, 所以我支持TVB變TVBL。(其實TVGL都可以啦!) -- Someone who loves you must be CLOSE to you. ~From SPEC 結:爻之篇 -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc), 來自: 14.201.255.247 ※ 文章網址: https://www.ptt.cc/bbs/HK-drama/M.1423981965.A.147.html

02/15 16:22, , 1F
推容我張狂

02/15 16:52, , 2F
推寒山
※ 編輯: csdkfhvm (14.201.255.247), 02/15/2015 17:57:47

02/15 18:28, , 3F
鳳南天那段 多多少少有點臥底式的混淆 畢竟人有複雜的感情

02/15 18:29, , 4F
所以這班人才有機會被培養成高手

02/15 18:32, , 5F
TV BL XDD 很難啦 先要求TVB不醜化開始吧
也是啦,又要賣腐又要醜化同性戀....

02/15 19:20, , 6F
鳳南天有講阿,他每天早上起來就要跟自己講: 你是鳳

02/15 19:21, , 7F
南天,你是大宋忠臣;但是每天晚上睡覺前,他還是要

02/15 19:22, , 8F
提醒自己: 我是大金潛伏在南朝的臥底,我要滅宋

02/15 19:22, , 9F
其實我看到最後,覺得主題曲根本就是鳳南天的心情寫

02/15 19:23, , 10F
照: 天色已斷絕了我的歸途

02/15 19:23, , 11F
其實他最後選擇自殺,也是因為他覺得情義難兩全的關

02/15 19:24, , 12F
係,他對這幫手下還有師徒之情,但是他所忠於的始終

02/15 19:25, , 13F
是北方的大金,最後只好自殺,這個角色寫得真的不錯
雖然有師徒之情的關係,但始終覺得鳳南天太快放棄,幾十年的計畫咁就無左, 另外金國太子唔去偷師或者整新武器,反而走佬,直接令到計畫失敗。

02/15 19:45, , 14F
除了惻隱之心 工作效率也很重要 要上位才能接近皇上

02/15 19:46, , 15F
所以這批就必須是菁英
如果我係鳳南天,我唔會用心關注佢地,反而用兵器的方式培養佢地, 不過要忠君愛國,始終有難度。 ※ 編輯: csdkfhvm (14.201.255.247), 02/15/2015 20:15:40

02/15 21:51, , 16F

02/16 00:51, , 17F
推原po心得和這部!

02/16 01:42, , 18F
其實沒大誤,穿窿就是愛皇上阿(正確無誤)

02/16 11:19, , 19F
大推原PO,看完此文又想去複習一次寒山惹(顆顆)

02/16 15:01, , 20F
為什麼不整篇文章都用粵語或普通話?同一句話一下粵語一下

02/16 15:01, , 21F
普通話感覺很怪…
本來我係打普通話嘅,結果愈打愈多粵語所以最後放棄去改啦。 ※ 編輯: csdkfhvm (14.201.255.247), 02/16/2015 15:41:40

02/16 15:43, , 22F
沒關係 很有趣XDD

02/16 17:11, , 23F
楊卯在妓院那段超好笑

02/16 22:09, , 24F
這部配角表現都很好呀