Re: [歌詞] 老細我撇先

看板Eason作者 (24)時間9年前 (2015/07/20 00:55), 編輯推噓4(400)
留言4則, 4人參與, 最新討論串2/2 (看更多)
不專業試翻 有錯請指正 ※ 引述《allyp7985 (KEEP CALM AND GO FOR 18)》之銘言: : 老細我撇先 : 作曲:RUSSELL HARRIS : 作詞:袁兩半 : 編曲:劉志遠 : 監製:JIM LEE 李振權 (WORKING MASTER 主動音樂) : 日日要定時出現 加班多過睡眠 : 樣樣要限時搞掂 創意永遠需要到頂尖 ^^^^搞定 : 度掂又盤算 老細佢會點 ^^^^ "掂度"倒裝用,意思:琢磨 老細=老闆 佢=他 點=怎樣 : 要新鮮慳錢方便 仲要經得所有考驗 慳錢=省錢 仲=還 : 開會一切反轉 重回起點 : 經過長期訓練 幾苦都當作甜 : 死貓無謂化驗 餐餐加醋落鹽 ^^^^ 猜是廣東俗語「食死貓」 形容一個人無辜被人冤枉 加醋落鹽=加鹽加醋=加油添醋 : 做盡然後卻發現 整套個案都放棄發展 : 盛怒極難免 老細你算點 ^^^^ =什麼意思 : 我今晚需要叉電 別再急CALL等我出現 ^^^^ 充電 : 啤酒一罐一罐 蒲埋BAR先 蒲埋K先 蒲埋D先 蒲=晚上遊玩 埋=和 一起 K是KTV D我猜是disco 舞廳 : 蒲埋先 : 但願日落後以後停電 獨自玩樂個體發電 : 冇電冇電 發電發電 冇電冇電 發電叉電 : 夜幕下呈獻 老細我撇先 ^^ 撤或走 : 我今晚需要叉電 別再急CALL等我出現 : 啤酒一罐一罐 蒲埋BAR先 蒲埋K先 : 我今晚需要叉電 別再急CALL等我出現 : 啤酒一罐一罐 蒲埋D先 : 冇電冇電(老細我撇先) 發電發電(再喝多一罐) ^^=沒 ^^^^^^^^^^^ 我聽起來像"喝多再一罐" : 冇電冇電(我今晚走先) 發電叉電 : 冇電冇電(我今晚起碼撇先) 發電發電(發到出煙) : 冇電冇電(懶理公司反轉) 發電叉電 -- 軌跡改變角度交錯  寂寞城市又再探戈 天空閃過燦爛花火  和你不再為愛奔波 -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc), 來自: 1.171.115.218 ※ 文章網址: https://www.ptt.cc/bbs/Eason/M.1437324923.A.EC2.html

07/20 10:29, , 1F
推推

07/20 12:13, , 2F
度掂-例如上司要你想出一份計劃書 會叫你"度掂"份計劃書

07/21 11:13, , 3F
推用心

07/22 00:18, , 4F
推!