[閒聊] 愛回家最後一集

看板HK-drama作者 (阿爾法半人馬座)時間9年前 (2015/07/03 22:04), 9年前編輯推噓14(1408)
留言22則, 14人參與, 最新討論串1/1
雖然我並非愛回家忠實FAN,不過因為愛回家都播左好幾百集,所以得閒都會睇吓。 不過並非經常follow,加上之前人在澳洲,就更加少收看。不過我而家人在香港 而今天是舊版愛回家的大結局,所以就可以睇直播。因為並不太清楚明白愛回家各線, 所以就打閒聊,而且可能有錯,就請大家賜正。 以下有劇情雷,可能減低觀看興趣。 開頭就是馬家一家去左遊輪之旅,之前Facebook有人估馬家一家去旅行出意外, 不過以愛回家畫風根本無可能發生。 而之後劇情就以一年後馬壯打贏一單大官司要接受訪問為主線, 係之前就係馬家食飯日常, 子仁老婆有左BB,子妮做左慢活工坊??老闆。馬柔同亞域恩恩愛愛 (始終接受唔到馬柔同涼粉因為一個病而分手==)。而劇情中有個伏筆 就係影住馬虎憂心仲仲個樣。 之後就到馬壯律師行,接受東張西望訪問。(起碼都叫南張北望吖, 安利節目到咁出面)之後就各人相相對對。呢個同呢個一齊,嗰個同嗰個一齊。 重點有: 1.霞姐生左一對龍鳳胎 2.(歡喜冤家)查生同畢凡嘈要唔要比馬壯一間房同助手 3.Maggie姐有左BB 4.(馬壯真愛)曹總接受訪問大讚馬壯 5.KC係節目上賣律師行廣告,仲婊某KFC代言人XDD,係今集最大笑點 6.爆出馬壯有律師唔做去做返師爺 之後就去執到寶訪問馬強,有我個人認為極噁心的溫情戲。之後回到馬家,馬壯偷偷地 講大嫂係有超多私己錢的超級富婆(我仲記得留比子妮三百萬嫁妝XDD) 而馬虎接受訪問對於馬壯做返師爺無咩意見,只要他喜歡,是正直的事就OK (好似係咁意思,唔係好記得) 之後全部人到子妮鋪頭睇訪問,馬壯說他做返師爺的原因係唔想因為工作而忘記家庭, 驚睇唔到老豆最後一面。 Finally,就係馬壯愛情線~~~ 馬壯一邊一直坐叮叮,一邊回憶同Alex的情節,到最後坐到比人趕落車之時見返Alex 之後兩人就係超老土超娘的相見而笑之開放式ending 雖然我唔係好喜歡馬壯同Alex的感情線,但係如果係open ending, 做咩X野要用咁多時間去寫佢地感情線,又清清又任我行又去外國, 條感情有等於無,只能講個感情結局好無誠意。 PS1其實處境劇我最鍾意皆大歡喜古加今,同事三分親次之 PS2對於新愛回家,張繼聰我ok, 不過黃翠如我麻麻地,不過都用新人新組合, 點解仲用愛回家個名,分明掛羊頭,賣狗肉。 -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc), 來自: 119.246.155.220 ※ 文章網址: https://www.ptt.cc/bbs/HK-drama/M.1435932247.A.A2E.html

07/03 22:07, , 1F
原PO香港人
希望你睇得明啦 ※ 編輯: csdkfhvm (119.246.155.220), 07/03/2015 22:08:14

07/03 22:22, , 2F
假香港人XD 個"婊"字出賣佐你,正常講應該係"仲抽

07/03 22:23, , 3F
埋某KFC代言人水添"
我真係香港人黎架,不過都真係唔記得用抽水timXDD,而且係台灣Ptt嘛 ※ 編輯: csdkfhvm (119.246.155.220), 07/03/2015 22:29:35

07/03 22:35, , 4F
有空多發文啊,這種香港中文看得很有趣
人仲係澳洲讀書,而家只係放假返黎,所以發文要睇情況

07/03 22:56, , 5F
還好我看得懂XDDD

07/03 22:58, , 6F
都幾好~

07/03 23:10, , 7F
預告還用愛回家的名頗怪 雖還可能看幾集先 但不看好續集
我比較期待鬼同你OT,有我鍾意嘅靈異同胡定欣

07/03 23:18, , 8F
幸好看得懂.還蠻愛看這種香港中文的會邊看邊會心一笑XD
如果真係睇唔明都可以用返書面語嘅!不過打口話對我比較方便。 ※ 編輯: csdkfhvm (119.246.155.220), 07/03/2015 23:35:00

07/04 00:03, , 9F
雖然最後一集好敷衍 但都係唔捨得 下禮拜冇電視好睇

07/04 00:26, , 10F
都ok!XD

07/04 00:57, , 11F
可惜馬壯同德如的最後一個畫面暗示的不多,若能各前進

07/04 00:57, , 12F
一步或是簽個手也比較有更多的想像空間

07/04 01:34, , 13F
感覺最後表情一點也沒有愛的火花

07/04 01:43, , 14F
不用加添啦 太戲劇化XD

07/04 10:03, , 15F
KC抽KC既KFC廣告水XDDD 壯如最後我真的看完很氣>< 唉

07/04 17:11, , 16F
CALL我丫真係笑死

07/04 19:52, , 17F
還要脫眼鏡說XD

07/05 03:15, , 18F
是說朱慧敏為什麼待遇差那麼多?她有跟TVB翻臉嗎?

07/05 10:13, , 19F
回樓上,合約問題。Queenie跟tbb轉部頭約了。

07/05 10:15, , 20F
回kelly大,我在微博也這樣留言給KC,他說怕被真KC打XD

07/10 19:18, , 21F
這兩週從600追到完,這結局收尾雖然有點緊湊但不算太差,

07/10 19:18, , 22F
我by......