[新聞] TVB迫簽約 吳鎮宇罷拍《衝上雲宵2》

看板HK-drama作者 ( invincible )時間12年前 (2011/11/17 19:54), 編輯推噓10(10015)
留言25則, 16人參與, 最新討論串1/1
續集冇份 TVB迫簽約 吳鎮宇罷拍《衝上雲霄 2》 ────────────────────────────────── 本新聞轉貼自:Face週刊#234 http://bbs.ent.163.com/bbs/tvb/236886494.html 上週四( 10日)吳鎮宇於屯門為《 Laughing Gor》拍攝一場監倉戲時,問佢有關無綫合 約之事,佢就話:「等經理人去傾,我哋呢啲有家庭有兒女嘅人會好緊張每個月嘅收入、 或者時間有幾長,個角色係點都要同 TVB傾。」 03年 TVB套《衝上雲霄》,吳鎮宇飾演飛機師阿 Sam,斯文型仔,迷倒不少女 fans,加 上落重本去咗唔少地方拍攝,當年大收旺場,仲帶紅埋 黄宗澤吳卓羲等新小生。 事隔 8年,早前 TVB於節目巡禮中出現《衝上雲霄 2》宣傳片段,可惜片中 Sam哥只在片 尾路過出現,並改以張智霖做主打。據知吳鎮宇因嫌錢少之餘,更加唔想俾無綫合約縛住 而遲遲未應承歸隊,吳鎮宇更說:「對於我嚟講,『續集』係幾頭痛嘅嘢!」 雖然無綫極力游說吳鎮宇埋班再演 Sam哥,可惜他曾公開鬧過無綫: 「我畀面先為佢哋拍劇,唔好以為益咗我,覺得畀我哋啲劇集出街就係畀我哋賺咗幾千萬 。」,事隔 3年對於無綫苛刻條件仍有保留,故遲遲未肯動筆簽約。 拉攏回巢 好耐冇返過無綫嘅吳鎮宇,喺上月《潛罪犯》嘅開鏡儀式中,俾高層樂易玲捉住密斟,似 乎樂大媽落足嘴頭搵鎮宇返嚟拍劇。 8年前經典 8年前吳鎮宇做 Sam哥,當時剛受無綫力捧的吳卓羲係o靓仔一名。 《衝 2》換新血 有望出年開拍嘅《衝上雲霄 2》,喺宣傳片中換上全新班底,由張智霖及林峯孭重飛做主 打,以張智霖配陳法拉、林峯配胡杏兒做情侶,吳卓羲配港姐冠軍朱晨麗;而吳鎮宇則未 落實參與或以客串角色參與。 Chilam拖法拉 講型仔 Chilam唔輸蝕畀吳鎮宇,配法拉就悶咗啲囉! 胡囧搭林峯 《衝 1》胡杏兒同 Sam哥做一對;《衝 2》就變咗林峯,邊個話女人唔襟老? 片尾出現 到宣傳片尾,吳鎮宇突然出現,話自己會飾演一個機師角色,不過有幾重戲分就冇透露! 合約縛死 無綫近年好多藝人約滿後,都寧願北上掘金,搞到無綫要向外求救,不過拍得劇就起碼縛 你一年先有機會再外闖。 --張智霖 去年回巢拍《魚躍在花見》時,有傳簽了三部片約,《衝上雲霄 2》正是還債之作。 --張兆輝 無綫誠邀回巢拍新處境劇《結.分謊情式》,部頭約至明年年底,其間冇得拍其他劇。 --周麗淇 年頭返無綫簽開拍《我的如意狼君》,據知她一簽簽三部,有排都未完成合約。 唔想簽合約 據知 TVB搵吳鎮宇拍《衝上雲霄 2》,除了價錢偏低外,最慘係要吳鎮宇簽多部部頭合約 ,完成合約前更不能接拍其他廣東話劇集,可惜《衝 2》最快要到明年 2月先開拍,撞啱 明年有三間新電視台啟播,王維基同李澤楷又四出招兵買馬,唔想錯失搵銀機會,吳鎮宇 當然卻步。 上週四( 10日),正為電影《 Laughing Gor之潛罪犯》開工的吳鎮宇說:「同 TVB接觸 緊,可能啦!但一日未簽約都會有變,要睇吓份合約,個角色係點先啦,有好多考慮嘅因 素,其實我自己唔太願意拍續集,對於我嚟講『續集』嘅嘢係幾頭痛,而我都好耐冇拍電 視劇,如果今次係拍都係徇眾要求!」睇嚟無綫都要諗計度吳鎮宇回巢啦! Laughing鬥火 上次《 Laughing Gor之變節》吳鎮宇飾演一個社團大佬,而新一集《潛罪犯》中,吳鎮 宇則飾演一個高智能罪犯;而謝天華則由警察變犯人,戲中將有三分一戲份在監獄發生, 吳鎮宇亦老實說:「今次有加片酬,又肯就我個期。」 腿誘天華 戲中 JM(文詠珊)飾演保安科一個文員,之後被調為 Laughing嘅聯絡員,上週四( 10 日), JM更穿上熱褲開工, Laughing少啲定力都死。 關係超複雜 《 Laughing Gor系列》電影開拍續集,亦同《潛行狙擊》劇情有所連貫,雖然今次電影 冇咗 Madam Jo(陳法拉),不過都加插咗一啲新角色,好似出爐港姐朱晨麗同埋 JM(文 詠珊)等。 Laughing Gor之潛罪犯 Turning Point 2 Carmen 蔡小姐 [文詠珊] [朱晨麗] (保安科文員) (霍天任女友) ┌──┘ │情 │侶 楊立青 ── 梁笑棠 ←───┘ 霍天任 ──大切(花名) [歐陽靖] [謝天華]──────[吳鎮宇] [杜汶澤] (CID) (臥底) 協助逃獄 (教授) (監犯) 蘇星柏 姚可可 [黃宗澤]──────[徐子珊] (社團大佬) 夫妻 (律師) █████████████████████████████ 採訪、撰文、攝影:娛樂組 -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc) ◆ From: 156.111.131.45

11/17 19:56, , 1F
唔係呀嘛.....

11/17 20:03, , 2F
他真的很煩 感覺比較像是想拍又嫌錢少 嫌TVB又拍人家出資

11/17 20:03, , 3F
的電影 我要跟他學做人處事的道理了

11/17 20:05, , 4F
怎麼姚可可跟掰co沒有連線XD

11/17 20:06, , 5F
我忘了 :P
※ 編輯: Monoprix 來自: 156.111.131.45 (11/17 20:21)

11/17 20:13, , 6F
當年的衝上雲霄捧了s4出來,8年後還是這幾個來拍,可見無線

11/17 20:15, , 7F
人才流失幾嚴重,看來看去都是這幾個,幾悶...

11/17 20:24, , 8F
S4的聰少還拂袖離開了呢

11/17 21:01, , 9F
Chilam拖法拉 瞬間滅火

11/17 21:40, , 10F
吳鎮宇從以前就這樣了吧,只想賺錢而已,不過無線真的逼他

11/17 21:41, , 11F
簽多部部頭合約也是無聊,簽一部不就好了

11/17 21:42, , 12F
《衝上雲霄》當年的評價也沒有到很高,第二集炒這麼久,

11/17 21:43, , 13F
很有可能雷聲大雨點小,從雲霄跌到谷底