[新聞] 黃耀明出櫃:我係基佬!

看板Anthony_Wong作者 (物是人非事事休)時間12年前 (2012/04/25 12:24), 編輯推噓2(200)
留言2則, 2人參與, 最新討論串1/1
黃耀明出櫃:我係基佬! 別怕,愛本是無罪!今年踏入50歲的黃耀明,前晚在紅館演繹完同性戀歌曲後,慢慢地除 下頭上的帽, 當着逾萬觀眾面前,嚴肅而勇敢地大聲宣告「出櫃」:「我係同性戀者,我係Gay,基佬 !」 明哥還矢言希望爭取香港同性戀結婚合法化,型到爆! 繼已故巨星張國榮、導演關錦鵬、歌手林一峰後,出道27年的黃耀明,成為香港娛樂圈第 4位大膽直認同性戀藝人!前晚明哥和劉以達在紅館舉行尾場「達明一派兜兜轉轉演演唱 唱會」,全場逾萬觀眾座無虛席,還吸引楊千嬅、蔡一智夫婦、蔡一傑、古巨基、薛凱琪 等捧場,千嬅和智嫂兩個大肚婆high到企起身拍掌,全場觀眾亦情緒高漲,氣氛熱爆。 全場尖叫 當個唱進行至尾聲,戴住帽破格造型的明哥,演繹完同志歌《禁色》和《忘記他是她》後 ,緩慢地除下帽放在台上,然後步近台前觀眾,嚴肅說:「第一晚啲人問我黃耀明係咪同 志?如果嗰句意思係地下黨,我唔係地下黨同志,由1988年借陳少琪支筆寫《禁色》,然 後1989年借周耀輝支筆寫《忘記他是她》,我從來冇隱瞞我嘅身份。」 然後,明哥勇敢地大聲向着逾萬觀眾直認「出櫃」:「我係同性戀者,我係基佬,我希望 其他同性戀人同基佬唔需要驚,唔需要好似《禁色》歌詞:『願某日子,不須苦痛忍耐, 將禁色盡染在夢魂內……讓我就此消失這晚風雨內,可再生在某夢幻年代。』」全場尖叫 拆天,掌聲雷動,捧場的眾星全部企身拍掌支持,更有觀眾感動落淚。 拋開禁忌的明哥,坦蕩蕩地直斥社會守舊:「我哋係21世紀,唔需要再夢幻有一日愛邊個 人,唔需要你批准,唔需要大家去猜我係咪同志。」明哥再次高呼:「我係同性戀者,我 係G~a~y,Gay,基佬,我鍾意男人;唔好意思各位傳媒掃你哋興,我仲要唱25年歌,你哋 唔需要再問我呢個話題,以後冇嘢可以再講,今晚講完就算,多謝大家。」接着出場的阿 達走近明哥,說:「今晚令我好感動,我都好愛明哥,神都好愛明哥,神愛同志、病人、 罪人。」 完騷後,達明在慶功宴接受訪問,明哥否認有部署公開基民身份,問是否如釋重負?他坦 言:「從來冇重擔,點解今晚會講,係因為自己唱咗咁多年歌,社會都冇變過,年輕一代 唔敢話畀屋企人知,依家21世紀,呢個騷好關於香港,但價值觀愈嚟愈恐怖、唔開放,所 以我覺得應該攞出嚟講。」問會否鼓勵同行基民效法?明哥說:「唔鼓勵,每人有唔同做 法,有啲人好驚呢樣嘢,但我覺得唔需要恐懼,但亦唔需要撩出嚟,係個人選擇。」 男友捧場 明哥坦言男友有捧場,問他會否結婚?他笑說:「暫時唔會,因為香港冇,下一步希望為 香港爭取權利。」此外,問明哥公開基佬身份怕唔怕返大陸有阻礙?他反問:「點解?如 果我唔畀入去好大件事,大陸好多呢啲人,如果係咁國家退步得好緊要。」昨晚明哥在微 博留言:「誰介意晚節會不保,笑一笑已蒼老。謝謝各位,I'm Pretty Happy and Gay。 」 此外,明哥「Come Out」承認自己性取向,同志組織香港彩虹發言人Tommy表示,雖未有 計劃邀請明哥宣傳兩性問題,但直言極欣賞其勇敢行為,認為這是勇氣及忠於自己的表現 。 採訪:音樂組 內有影片: http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20120425/00282_001.html -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc) ◆ From: 60.199.230.180

04/26 13:14, , 1F
明哥帥氣!

04/29 10:07, , 2F
今年踏入50歲的黃耀明!!!!!!!!!WOW!!!明哥保養得真好